День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Щорічно  в Україні 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 79 років тому, коли ще в 1944 році тривала Друга світова війна, армія нацистської Німеччини відступила з Криму, й півострів перейшов під контроль радянської влади.

За наказом командування з 18 по 20 травня приблизно 200 тис. кримських татар депортували з рідного півострова. Всього за кілька днів увесь народ був позбавлений батьківщини. Людей відправили в бік Узбекистану, Сибіру, де були важкі умови  виживання.  Для багатьох із них заслання обернулося поневірянням, голодом і врешті-решт смертю.  Майже половина кримських татар загинула від голоду та хвороб у дорозі чи на засланні. Офіційною причиною примусового вивезення стало звинувачення всього кримськотатарського народу у державній зраді та співпраці з нацистами. Хоча близько 15% кримськотатарських чоловіків воювали на боці Червоної армії.

Наша пам’ять та повага до жертв геноциду кримськотатарського народу, наша підтримка Збройних Сил України, наша рішучість завершити російсько-українську війну перемогою України та покаранням росії, яка є державою-терористом, мають стати гарантіями неповторення злочинів, що були скоєні та продовжують вчинятися проти українського та кримськотатарського народів.

Переглянути фотоматеріали

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *