Не стерти пам’яті народу…

18 травня – день пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу зі своєї батьківщини – Криму.  У цей день у 1944 році тиранічний сталінський режим безжально відірвав від своїх домівок і рідної землі всіх кримських татар. `

Неможливо уявити той страшний біль і гіркоту страждань, поневірянь, які довелося пережити цьому героїчному народові під час такого геноциду. Близько двохсот тисяч осіб позбавили Батьківщини, половина з яких загинула під час перевезення до Сибіру і Середньої Азії, а також у перші роки геноциду. Та незважаючи на важкі випробування, кримськотатарський народ зберіг найголовніше – віру, а тому переміг депортацію і повернувся на Батьківщину. Пам’ять про цей жахливий злочин, а також про загиблих під час депортації – нетлінна.

«Хайтарма» і «Чужа молитва» – художні фільми, які розповідають про трагічні події тих років.

Перший кримськотатарський художній фільм режисера та виконавця головної ролі Ахтема Сеітаблаєва «Хайтарма» розповідає про сталінську депортацію кримських татар. Ця трагічна історія кримськотатарського народу показана через історію життя льотчика – національного героя кримських татар Амет-Хана Султана.

Фільм «Чужа молитва»  висвітлює реальну історію кримськотатарської дівчини Саіде, яка під час Другої світової війни врятувала 88 єврейських дітей, ризикуючи власним життям.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *